Ανησυχία Λέκκα για τα κτίρια στο Αγιο Ορος - Τι δήλωσε για την πολύμηνη σεισμική δραστηριότητα Ημερομηνία:
Σήμερα 29/3/2026, 14:36 - Εμφανίσεις: 19
Στην πολύμηνη σεισμική δραστηριότητα στο Αγιο Ορος αναφέρθηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ αλλά και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Αν και όπως δήλωσε δεν πρόκειται το συγκεκριμένο ρήγμα να δώσει μεγάλα μεγέθη γιατί η ενέργεια του έχει ήδη εξαντληθεί, εντούτοις εξεδήλωσε την ανησυχία του για την κατάσταση των Μονών.
«Ως εκ τούτου έχουμε να κάνουμε με μια σεισμικότητα η οποία έχει χαρακτηριστικά με μικρά μεγέθη.
Βέβαια συνίσταται από σεισμούς μικρών μεγεθών.
Ο μεγαλύτερος ήταν πριν ένα χρόνο περίπου που ήταν ένας σεισμός της τάξεως των 5,3 βαθμών», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Εξήγησε ότι οι υπόλοιποι σεισμοί, εκατοντάδες σεισμοί θα έλεγε κανένας σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα με πολύ μικρότερα μεγέθη.
Έχει χαρακτηριστικά δηλαδή ότι έχουμε πολύ μικρά μεγέθη, ένας μόνο σεισμός ξεπέρασε τα 5 Ρίχτερ και βέβαια επαυξήθηκε δριμύτερη το βράδυ της Τετάρτης με έναν σεισμό της τάξεως των 4,9 βαθμών.
Είναι ένα ρήγμα το οποίο είναι υποθαλάσσιο, δεν ξέρουμε ακριβώς τα χαρακτηριστικά του γιατί δεν είναι στη στεριά, ούτως ώστε να είναι σε άμεση οπτική και να το διαγνώσουμε πλήρως.document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Είναι ένα ρήγμα αυστηρά εντοπισμένο στον υποθαλάσσιο χώρο, βγαίνει και λίγο στη ξηρά.
Αυτό το ρήγμα προκαλεί όλη αυτή τη δραστηριότητα που επηρεάζει πολύ τις μονές του Αγίου Όρους.
Οι Μονές είναι σύνθετα, ουσιαστικά δομήματα σε σύνθετα κτίρια, βέβαια είναι πολύ παλιά αφενός, αφετέρου είναι πάρα πολύ ανθεκτικά γιατί είναι τώρα αρκετοί αιώνες που έχουν υποστεί αλλεπάλληλες σεισμικές δραστηριότητες.
Αντέχουν.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Εκείνο το οποίο φοβάμαι εγώ είναι τα κτίρια, τα συνοδά κτίρια, δηλαδή τα κτίρια τα οποία είναι συνοδά στον κύριο όγκο των μοναστηριών, αποθήκες, ενδεχομένως εγκαταλελειμμένα κτήρια, μη ...